FAMORE
TERAPIA & KUNTOUTUSPALVELUT
TERAPIA- JA TUTKIMUSPALVELUT
Famoren kautta sinun on mahdollista saada apua terapeuttista tukea itsellesi, teille parina ja perheenä että myöskin nuorellesi tilanteessa, jossa ulkopuolinen apu ja tuki on tarpeen.
Yksilöterapia ( KAT, ratkaisukeskeinen )
Kognitiivis-analyyttinen psykoterapia (KAT) on integratiivinen psykoterapiasuuntaus, joka on alun perin kehitetty lyhytkestoiseksi, joustavaksi ja ajallisesti rajatuksi. Tavoitteena on lisätä itseymmärrystä ja oppia uusia, joustavampia toimintatapoja, joiden avulla helpotetaan psyykkisiä oireita ja haasteita. Yhdessä psykoterapeutin kanssa potilas tutkii kokemusta minuudesta sekä sosiaalisesta identiteetistä. Tarkoitus on löytää uudenlainen jäsennys, joka toimii apuvälineenä myös psykoterapiajakson jälkeen. Terapian aikarajallisuus haastaa asiakasta löytämään oman toimijuutensa sekä voimavaransa elämän ongelmien kohtaamisessa. Työskentelyn tukena toimivat visuaaliset sekä kirjalliset kuvaukset.
*
Ratkaisukeskeinen terapia on tavoitteellista, voimavarakeskeistä ja tulevaisuusorientoitunutta terapiaa, jossa asiakas yhteistyössä terapeutin kanssa etsii ratkaisuja elämän pulmakohtiin.
Pari- ja perheterapia
Pariterapian avulla pyritään parantamaan toimimattoman suhteen aikaansaamaa hankalaa tilannetta ja ahdistusta. Tavoitteena on luoda uusia toimintatapoja ja parantaa ymmärrystä suhteen vuorovaikutuksesta.
*
Perheterapia on terapiaa, jossa tutkitaan ja hoidetaan perheenjäsenten välistä vuorovaikutusta ja yksittäisellä perheenjäsenellä esiintyviä häiriöitä ja niiden aiheuttamaa kärsimystä. Perheterapiassa apua saa jokainen perheenjäsen sekä koko perhe. Perheterapiassa on tarkoitus oppia ymmärtämään toisia perheenjäseniä ja heidän näkökulmiaan niin, että perhe saa omat voimavaransa käyttöön ja perheenjäsenten välinen vuorovaikutus olisi rakentavaa, toisia kunnioittavaa ja arvostavaa. Perheterapian tarkoitus on lisätä kaikkien perheenjäsenten hyvinvointia.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kautta pari- ja/tai perheterapeuttisen työskentelyjakson tavoitteena on lisätä perheen ymmärrystä tilanteestaan ja parantaa heidän keskinäisiä vuorovaikutussuhteitaan. Perheterapeutin tehtävänä on yhdessä koko perheen kanssa tutkia ja löytää uusia näkökulmia pulmallisiin tilanteisiin. Tavoitteena on perheenjäsenten keskinäisen vuorovaikutuksen paraneminen, perheen hyvinvoinnin edistäminen ja perheen oman toimijuuden vahvistaminen. Asiakkaita kannustetaan tekemään ja kokeilemaan asioita myös tapaamisten ulkopuolella, perheen arjessa.
Jaksot pari- ja perheterapeuttisessa työskentelyssä ovat lyhyitä ja fokusoituja. Tämän vuoksi yhteinen tavoitteen asettelu on tärkeää. Kyseessä on vuorovaikutusta kuntouttava prosessi ja perheterapeutti toimii prosessin ohjaajana Edellytyksenä terapialle ovat asiakkaan riittävän vakaat elämänolosuhteet ja oma motivaatio tehdä muutoksia omaan vuorovaikutukseen perheen tilanteen parantamiseksi. Työskentely on aina tavoitteellista, suunnitelmallista ja vaikuttavaa.
Työskentelystä laaditaan yhteenveto perheen vastuutyöntekijälle.
Lyhytterapia
Lyhytterapiasta sinun on mahdollista saada apua ja tukea elämän erilaisissa haastavissa kohdissa ja vaiheissa. Lyhytterapia on oiva apu tilanteissa, joissa koet tarvitsevasi tukea esimerkiksi itsesi kehittämisessä tai apua mielen oireiluun, joka ei ole vielä pahasti solmussa tai kroonistunut. Sitä voidaankin kutsua matalan kynnyksen keskustelutueksi elämän risteyskohtiin ja siihen pääsee nopeasti ja mutkattomasti.
Lyhytterapia EI ole psykoterapiaa ja mikäli oireilu tai ongelma osoittautuu vahvempaa hoitoa tai arviota vaativaksi, ohjataan asiakas aina eteenpäin.
Famoren kautta sinun on mahdollista päästä ammattitaitoisten lyhytterapeuttiopiskelijoiden koulutushoitoihin edullisempaan 45 €/45 min hintaan. Mikäli toivot pääseväsi koulutuspotilaaksi, ota yhteyttä ja katsotaan mikä tilanne Famoren lyhytterapeuteiksi opiskelevilla tilanne juuri sillä hetkellä on.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kautta lyhytterapeuttinen työskentely on tarkoitettu sosiaalihuollon 12-24 vuotiaille asiakkaille, jolle hyvinvointialue myöntää lyhytterapiajakson sosiaalihuollon tukitoimena. Tavoitteena on tukea lapsen tai nuoren tasapainoista kasvua ja kehitystä. Palvelun kesto ja tematiikka määritellään tilausta tehdessä.
Työskentelystä laaditaan yhteenveto asiakkaan vastuutyöntekijälle.
Seksuaalineuvonta
Seksuaalineuvontaan voit hakeutua joko yksin tai kumppanin kanssa keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista tai haasteista. Usein seksuaalineuvontaan hakeutumisen taustalla on esimerkiksi elämänmuutosten aiheuttamat muutokset seksuaalisuuteen, sukupuoli-identiteetin pohdinta tai erilaiset seksielämän häiriöt.
Käyntikertoja sovitaan tarpeen mukaisesti.
Seksuaalineuvontaa tarjoamme suomen kielen lisäksi, englanniksi ja ruotsiksi.
Mielenterveyttä tukevat arvioinnit
Mielenterveyttä tukevat arvioinnit voivat olla psykologin konsultaatioita, arvioita tai tutkimuksia.
Tavoitteena on selventää ja tarkentaa lapsen sekä hänen perheensä toimintakykyä ja jatkohoidon tarvetta. VAKEHYVAN hyvinvointialueen asiakkaille maksusitoumuksella, jolloin tilaajana toimii Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen perheneuvolapalvelut tai nuorten psykososiaaliset palvelut. Tällöin työskentelyn tavoite ja konsultaation, arvion ja tutkimuksen pääasiallinen kysymys on määritelty moniammatillisesti ennen tilausta.Tilaus kohdistuu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen.
Arviointijaksosta annetaan asiakkaalle ja hänen perheelleen palautetta sekä laaditaan tilaajalle yhteenveto/lausunto.
Työnohjauksellinen tuki
Tarjoamme tukea esimerkiksi lasten, nuorten ja perheiden parissa työskenteleville ammattilaisille erityisosaamisena neuropsykiatriset ja psykiatriset haasteet.
Ota yhteyttä niin räätälöidään sopiva työnohjauksellinen kokonaisuus juuri sinulle tai työyhteisöllesi.