Search
  • Mia Björk-Niemi

Vahvuus piilee heikkoudessa

Millainen on vahva ihminen? Mistä voit päätellä hänen olevan vahva? Ja mitä vahvuudella ylipäätään ajatellaan? Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että kenties vahvalta vaikuttava ja näyttävä ihminen todellisuudessa käyttääkin näennäistä vahvuutta peittääkseen heikkoutensa?


Elämme kulttuurissa, joka pyrkii vahvuuteen ja hylkii heikkoutta. Heikkoutta pelätään ja jopa halveksitaan. Ei siis ihme että useimmat pyrkivät peittämään heikkoutensa rakentamalla itsestään positiivisen ulkokuoren, josta kaikki heikkous ja tyylittömyys on karsittu pois. Halutaan antaa itsestä hyvä, ja vahva vaikutelma. Minä pystyn, minä jaksan, minä onnistun missä vaan.


Hinta, joka ulkokuoren alla elämisestä maksetaan on yksinäisyys. Jos ihminen ei pysty elämään aidosti itsenään, hän ei koe todellista läheisyyttä kenenkään kanssa. Tästä seuraa yksinäisyyden tunne, vaikka ympärillä olisikin ihmisiä.

Ihmisyyteen kuuluu heikkous siinä missä vahvuuskin. Ei voi olla vahva jos ei ole myös heikko. Ihminen, joka uskaltaa tutustua itseensä kaikkine pelkoineen ja kipuineen on vahva. Hän, joka on kohdannut kipunsa ja tehnyt sovun oman heikkoutensa kanssa on aidosti ja rohkeasti vahva.


Näennäisesti vahva ihminen kuluttaa valtavan paljon energiaa paetakseen omia heikkouksiaan ja kipujaan. Kipu ja heikkous tulevat syvältä itsestämme. Niillä on asiaa, ja ne haluavat kertoa meille meistä itsestämme, toiveistamme ja tarpeistamme. Ne koputtelevat ovellamme ja vaikka kuinka yrittäisimme sulkea korvamme tekeytymällä yhä vahvemmiksi ja pärjäävimmiksi ne palaavat aina koputtelemaan kovemmin ja kovemmin. Ulkokuoren rakentaminen ja ylläpito vaatii veronsa ja jossain vaiheessa kipu pääsee livahtamaan raolleen unohtuneesta oven raosta.Miten sitten uskaltautua tapaamaan oman syvimmän itsensä heikkouksineen päivineen? Ja miksi väitän sen olevan niin tärkeää?

Kohtelemme itseämme usein hyvin samankaltaisesti kuin meitä on kohdeltu. Jos emme ole kokeneet hyväksyntää ja rakkautta, emme itsekään hyväksy tai rakasta itseämme. Koemme ettemme riitä, vaan aina pitää pyrkiä parempaan, jotta kelpaisi. Koemme, ettemme ole rakkauden arvoisia tälläisenään vaan tekojemme vuoksi. Pyrimme peittämään sen pienen, heikon ihmisen, joka edelleen on sisällämme odottamassa ja toivomassa hyväksyntää ja rakkautta. Kun viimein uskallamme kohdata heikkouden ja kivun sekä kuulla niiden tuoman viestin itseltämme alamme viimein saavuttaa todellisen vahvuuden. Murenevasta perustasta alkaa muodostua kivijalka.


Ymmärrämme että elämä on matka, josta voi ja kannattaa nauttia. Itsensä pakeneminen vie ainoastaan syvemmälle uupumuksen ja itsensä kadottamisen tielle, joka yleensä päättyy kuin seinään sen oven unohduttua raolleen ja sen kaiken kivun vyöryessä oven raosta sisään. Kovapäisimmät saattavat tämänkin jälkeen jatkaa samaan malliin yrittämällä juosta karkuun yhä kovempaa ja kovempaa rakentamalla yhä täydellisempää ulkokuorta ja suorittamalla elämää yhä lujemmin ja lujemmin. Mutta karkuunjuoksijan maailma ehti jo järkkyä, epäilys oman elämän mielekkyydestä ehti jo hiipiä mieleen.


Moni kantaa sisällään epämääräistä pahoinvoinnin tunnetta. Elämän tarkoitus, kuka minä oikeasti olen ja miksi elän? Huoli painaa mieltä. Koko ajan on kiire eikä aika riitä mihinkään. Mahaan sattuu ja pää on kipeä. Unenlaatu kärsii eikä koeta itseä levänneeksi.


Kun uskallamme kohdata oman heikkoutemme, oman todellisen itsemme, alamme tarvita toisia. Uskallamme elää tässä ja nyt, näyttää omat heikot sekä vahvat hetkemme. Elämme todellisuudessa. Kun tunnemme itsemme ja uskallamme katsoa itseämme silmiin emme koe tarvetta tuomita toisia. Heikkouttaan karkuun juoksevat pelkäävät ja halveksivat heikkoutta mutta mitä sinunpi ihminen on itsensä kanssa, sitä vähemmän hän kokee tarvetta tuomita muita.


Uskallan väittää todellisen vahvuuden piilevän heikkoudessa. Tutustu itseesi, sinä olet paras tyyppi itsesi elämässä. Rakasta itseäsi, sinä olet rakas ja riität juuri tuollaisena. Kunnioita ja arvosta itseäsi, sinun tapasi toimia on sinun tapasi toimia eikä kukaan voi tulla sanomaan että sinun tapasi on väärä. Tervehdi heikkoutta, tervehdi kipua avaamalla tietoisesti heille ovi. Muista että ilman heikkoutta ei ole todellista, totuudellista vahvuutta.

27 views0 comments

Recent Posts

See All