Search
  • Mia Björk-Niemi

TUNNE JA KEHOMME IHANA VIISAUS

Sulje silmäsi. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja hitaasti suun kautta ulos. Anna mielesi vaeltaa kehossasi ikäänkuin kuullostellen kehon erilaisia tuntemuksia ja surinoita. Tuntuuko kehossasi rauhalliselta ja hyvältä? Tunnistatko jossakin kohtaa kipua, painetta tai levottomuutta? Tunnistatko mitä kehosi sinulle viestittää?


Tutkimukset osoittavat että kokemamme tunteet tuntuvat mielemme lisäksi myös kehossa. Historian alkuaikoina kehollisten tunteiden merkitys oli toisenlainen kuin tänä päivänä. Aiemmin kehollisilla tunteilla oli suuri merkitys jopa hengissä selvitymisen kannalta,koska esimerkiksi pelästymisen johdosta sydämen sykkeen noustessa taistele tai pakene vietti toimi tehokkaammin.

Edelleen vaikka pedot harvemmin meitä enää vaanivat, vihaa ja pelkoa tunnetaan yhä rintakehän ja pään alueella. Hämmästyksen tunne herää varoittamaan ja valmistaa reagoimaan. Vihan tavoin hämmästyskin tuntuu ylävartalon alueella mutta tunne ei ole yhtä voimakas kuin vihan tunteessa.Entäpä sitten suru? Missä päin kehoasi tunnet surun ja millä tavoin kehosi siihen reagoi?

Suru vaikuttaa meihin päinvastaisella tavalla kuin viha tai pelko. Surulla on taipumus hidastaa kehon toimintaa, etenkin alaraajoissa. Voidaan myös ajatella sen olevan kehon tapa säästää energiaa. Ilo puolestaan valmistaa kehoa toimintaan ja usein se kuvataan tuntemuksina ympäri kehoa.


Inho saa ihmisen kavahtamaan. Sen tarkoitus on suojata meitä esim myrkytykseltä. Inho kuvataan usein tuntemuksena vatsan alueella. Inhon tunne voidaan kokea samoin oli kyseessä moraalinen inho tai syömiseen liittyvä inhon tunne.


Kehomme viestittää siis meille tunteista. Mielen ja kehon yhteistyö on saumatonta. Arjessa kehon ja mielen yhteistyön voi havaita esim jos lähtee väsyneenä ja pahalla tuulella lenkillä ja palaa takaisin paremmalla tuulella ja pirteämpänä tai jos pakotamme itsemme hymyilemään vaikka kiukuttaisi niin hetken perästä fiilis onkin yllättäen hieman parempi.


Kaikki me tunnemme paljon erilaisia tunteita päivän mittaan. Jokainen niistä tuntuu sekä kehossa että mielessä. Päivään mahtuu varmastikin sekä negatiiviseksi tulkittavia tunteita että positiiviseksi tulkittavia tunteita.Huolimatta negatiivisista tunteista voit silti kokea olevasi hyvinvoiva ja onnellinen.
Olemme syntyneet tuntemaan ja kokemaan elämää kaikkinensa. Tunteet on tarkoitettu tunnettaviksi. Tunteet ovat tunteita, eivät tekoja. Opettelemme pienestä pitäen tunnistamaan, näyttämään, ilmaisemaan ja säätelemään tunteitamme. Tunteiden tunnistamista ja ilmaisemista voidaan harjoitella. Voit itse vaikuttaa siihen millä tavoin ilmaiset tunteitasi.Haastavia tunteita kuten suru, suuttumus tai viha voi olla vaikea kestää, jolloin tunne saattaa purkautua itselle ja/tai muille haitallisella tavalla ulos esimerkiksi raivoamalla, väkivaltana tai tukahduttamalla tunteen. Tunteiden tukahduttaminen voi aiheuttaa erilaisia somaattisia vaivoja kuten maha-, tai pääkipuja tai itselle haitallista käytöstä kuten päihteiden väärinkäyttöä.


Kaikki tunteet ovat kuitenkin sallittuja ja tärkeitä. Ne haluavat tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Ne kertovat sinulle sinusta itsestäsi ja ikäänkuin huutelevat sinulle sinusta. Ne saattavat tuntua pahalta, ne saattavat tuntua äärimmäisen pahalta ja ahdistavalta mutta on hyvä ymmärtää ja muistaa että tunne ei itsessään vahingoita ketään, se on tunne ei teko. Paha olo helpottaa ajan kanssa ja kun tunteita käsittelee jollain itselle luontaisella tavalla. Joskus paha olo ja ahdistus saattavat vyöryä päälle sellaisella voimalla että yksin on vaikea olla ja käsitellä tunnetta. Tällöin on hyvä käsitellä tunnetta toisen ihmisen kanssa, jolloin saa ehkä hieman etäisyyttä tunteeseen sekä tukea kestää vaikea tunne.


Musertavan, elämän ilon vievän tunteen vallitessa pitkään on hyvä kääntyä avun puoleen. Vetäytyneisyys ja mielialan huomattava lasku ovat selviä merkkejä siitä että on syytä hakea apua.Elämään kuuluu vaikeitakin vaiheita ja raskaitakin tunteita mutta siitä huolimatta elämä on ihanaa ja elämisen arvoista. Jokaisessa meissä on valtava määrä voimaa, vahvuuksia ja voimavaroja, jotka vain odottavat että saavat tulla esiin auttamaan meitä voimaan hyvin ja paremmin sekä nauttimaan elämän ihanuudesta!24 views0 comments

Recent Posts

See All