Search
  • Mia Björk-Niemi

NUOREN KAUNIS,HAURAS,VAHVA MIELI JA AIKUISEN VASTUU

Updated: Nov 26, 2018

Murrosikä on vaihe, jolloin nuori kasvaa lapsesta aikuiseksi. Me kaikki ihmiset olemme yksilöitä ja reagoimme eri tavoin elämän eri tapahtumiin ja vaiheisiin. Osa nuorista kapinoi, riitelee ja sahaa ikäänkuin väkivalloin henkistä napanuoraansa poikki. Osa nuorista taas siirtyy kehitysvaiheesta toiseen ilman voimakkaita tunteenpurkauksia tai mielenilmauksia. Tapaan, jolla nuori käy läpi nuoruuttaan ja siihen liittyviä haasteita vaikuttaa nuoren oma synnynnäinen tempperamentti, aiemmat elämänkokemukset sekä perhesuhteiden kiinteys. Joillain murrosiän kuohunta alkaa jo varsin aikaisessa vaiheessa kun taas toisilla kuohuntavaihe voi tulla vasta myöhemmin.Vanhemman näkökulmasta nuoren käytös saattaa muuttua häkellyttävän nopeasti. Vanhemmista saattaa tuntua, että nukkumaan menee tuttu, iloinen ja seurassa viihtyvä lapsi ja aamulla sängystä nousee angstinen, seurasta vetäytyvä ja riitelevä muukalainen. Oman nuoren käytös voi siis muuttua hyvinkin nopeasti, jolloin vanhemman on ymmärrettävästi vaikea suhtautua tilanteeseen ja nuoreen. Vanhemmat tuovat usein esille etteivät tiedä onko nuorella mielialaongelmia vai kuuluuko kaikki ns. normaaliin murrosikään.Nuoren muuttunut käytös voi herättää huolta ympärillä olevissa aikuisissa, jolloin olisikin tärkeää pysähtyä ja ottaa huoli puheeksi. On tavallista että aiemmin vanhemmilleen puhua pulputtanut lapsukainen sulkee suunsa eivätkä vanhemmat saa nuorestaan ulos kuin muutaman sanan tai murahtelua vastaukseksi. Omille vanhemmille ei välttämättä haluta puhua tai kertoa mieltä painavia asioita.


Kavereiden ja ystävien merkitys korostuu. Nuori haluaa samaistua ikätovereihin ja pyrkii hakeutumaan"kaltaistensa"seuraan. Nuori rakentaa omaa itseä, identiteettiään pala palalta ja harjoittelee vuorovaikutustilanteita koko ajan vaativammissa tilanteissa. Ikätovereiden ja seurustelukumppaneiden kanssa treenataan minkälaista vastakaikua oma käytös tuo tullessaan ja opetellaan sietämään sekä selviämään vastoinkäymisistä. Ei saisi yleistää mutta sanottakoon, että erityisesti murrosikäisille tytöille on varsin tyypillistä ajautua joskus melko useinkin ristiriitoihin kavereiden kanssa. Varsinkin nykyisin, kun viestintävälineenä usein on puhelimen erilaiset somekanavat, jossa viestit vaihtuvat lyhennettyinä versioina tiuhaan tahtiin, on väärinymmärryksen riski suuri. On myös paljon helpompi haukkua kaveri pystyyn ja nimitellä tätä mitä ikävimmillä nimillä kun ei olla kaverin kanssa samassa tilassa tai puhuta puhelimessa. Kasvokkain ei juurikaan enää puhuta vaikeista asioista.

Nuoret tarvitsevat aikuisten apua ja tukea opetellessaan elämän aakkosia. Liian usein kohtaan nuoria, jotka joutuvat kantamaan aivan liian suurta vastuuta itsestään ja asioiden hoitamisesta. Liian usein myös kohtaan nuoria, jotka ovat joutuneet tekemään näin jo kauan, aivan liian kauan. Tuloksena on turvattomuutta, ehkä näennäistä pärjäävyyttä tai syrjäytymisriskiä. Nuoret eivät ole minikokoisia aikuisia vaikka nykynuorten ulkokuori joskus meitä aikuisia hämmentääkin. Nuori tarvitsee aikuisen huolenpitoa, turvaa, rakkautta ja hoivaa siinä missä pienempikin lapsi mutta eri tavalla.


Aikuisen rooli on luoda nuorelle turvallinen ilmapiiri tunteiden kuohunnalle ja elämän tuskalle. Vanhemman tehtävä on huolehtia nuoren kasvusta ja kehityksestä sekä ohjata hionovaraisesti nuorta elämän polulla. Vanhemman rooli ei ole aina helppo. Vanhempikin väsyy. Arki painaa kun töissä on kiire ja kotona odottaa kotityöröykkiöt, harrastuksiin kuskattava jälkikasvu ja joskus olisi kiva vaan istuakin. Ruuhkavuodet yhdistettynä uraputkeen aiheuttavat aivosolmun, jolloin vanhempi vetää jatkuvasti kiireen tuntu takapuolen alla. Seurauksena huonot yöunet ja stressi, jolloin pää ei todellakaan toimi eikä mieli ole vastaanottavaisimmillaan.


Murrosikäisen vanhemmat ovat usein vielä iässä, jolloin varsinkin naisilla oma hormonitoiminta alkaa laskemaan ja vaihdevuosioireet ilmoittelevat itsestään. Onkin aikamoinen yhtälö kun väsynyt keski-ikäistyvä perheenäiti kohtaa murrosikäisen hormonitoimintansa kiihdyttäneen teinitytön. Toisin sanoen ollaan tilanteessa, jossa molemmilla perheen"naisella"on omanlaisensa hormonikriisi meneillään. Äitien kannattaakin olla herkillä tilanteessa, jossa huomaa pinnan kiristyvän harvinaisen helposti, yöt menevät katkonaisesti nukkuessa tai muuten olo omassa itsessä tuntuu erilaiselta kuin aiemmin.Toivoisin jokaiselle nuorelle kasvurauhaa omaksi ihanaksi itsekseen. Tuota kasvurauhaa ei saa häiritä nuoren ulkonäköä arvostelemalla, vaatimalla tai odottamalla nuoren kantavan liikaa vastuuta itsestään liian aikaisin, sallimalla nuoreen kohdistuvaa seksuaalista (tällä tarkoitan liian aikaisin aloitettuja seksisuhteita sekä eri kanavista pursuavaa materiaalia kuten kuvia tai videoita) tai muuta nuoren kasvua ja kehitystä vaarantavaa toimintaa. Peräänkuulutan yhteisöllisyyttä ja aikuisten vastuuta nuorten asioissa. Ei ummisteta silmiämme nuorten hädän edessä. Älä käännä selkääsi uhittelevalle tai vetäytyvälle nuorelle. Nuoren vihamielisyys saattaa olla hätähuuto ja aikuisen tehtävä on vastata siihen. Avun pyytäminen on vahvuutta ja vastuunkantoa parhaimmillaan.

Nuorissa on tulevaisuus. Luodaan yhdessä loistava sellainen!61 views0 comments

Recent Posts

See All