Search
  • Mia Björk-Niemi

TANSSI MENNEISYYDEN KANSSA

Updated: Dec 5, 2018

"Jos menneisyyden haamut seuraa aina mukana, opetellaan tanssii niiden kaa. Vaik pimeys kuinka koittais repii maailmaa. Sinä oot, sinä oot elämä. Pidä aina lähellä ihmiset, joista välität. Niiden kanssa selviät. Kuka saa sut nauramaan? Mikä saa sut innostumaan? Meil ei oikeesti oo täällä liikaa aikaa. Jos menneisyyden haamut seuraa aina mukana, opetellaan tanssii niiden kaa".
Mitä nuo sanat sinussa herättävät? Nouseeko mieleesi muistoja vuosien takaa? Kenties lapsuuden kokemuksia tai omiin valintoihin liittyviä muistoja, jotka ehkä haluaisit vain unohtaa ja jatkaa matkaa mutta aina vain ne muistuttavat itsestään yhä uudelleen ja uudelleen. Nämä menneisyyden haamut voivat pyrkiä vaikuttamaan mielenrauhaasi ja elämänlaatuusi. Ne saattavat kuiskutella olkapäälläsi herjaavia kommentteja ja usein nämä haamut ovat sitä mieltä että olet laiska ja huono jos sallit itsesi levätä tai nauttia elämästä sellaisenaan. Haamuille on myös ominaista ilmaista ettet kelpaa sellaisena kuin olet, jolloin kelpaamattomuuden tunne hallitsee helposti elämää.Moni on kaatunut haamujen alle, ikävä kyllä. Mitä enemmän haamuja on, sitä raskaampi on niiden aiheuttama taakka. Ikäväksi asian tekee vielä se että usein haamut ovat peräisin lapsuutemme kasvuympäristöstä tai jopa vanhempiemme tai heidän vanhempiensa kokemuksista, jolloin emme välttämättä edes itse oikei tiedosta minkänimisiä haamuja meillä onkaan kyydissä, mutta siitä huolimatta kannamme näiden haamujen taakkaa mukanamme. Toisaalta, huolimatta haamujen joskus raskaastakin taakasta on niillä toki myös meitä eteenpäin ajava vaikutus ja joitakin haamuja saamme kenties myös kiittää joistakin elämämme saavutuksista tai kohtaamisista.

Tässä keskityn nyt tietoisesti niihin haamuihin, jotka vaikuttavat elämäämme jollain tapaa kielteisesti tai ainakin tehden elämästämme haastavampaa.


Itse käytän usein vertauskuvana pelikortteja, jotka olemme elämää varten saaneet ja pelanneet. Jokainen pelikortti kertoo omaa tarinaansa eletystä elämästämme ja siitä millaisista lähtökohdista ponnistamme. Olen tavannut lapsia ja nuoria, joiden elämään on huolimatta vähäisistä ikävuosista mahtunut aivan liikaa heistä riippumattomia todella riipaisevia tapahtumia ja, joista on väistämättä seurannut turvattomuutta sekä vaikeutta luottaa ympärillä oleviin aikuisiin. Nämä lapset ovat kohdanneet mahdollisesti todella monia ammattilaisia, jotka kaikki ovat yrittäneet toki parhaansa mukaan auttaa heitä mutta kaikille on ollut yhteistä se että he ovat vain käymässä tämän lapsen elämässä, eivät jäämässä eivätkä yleensä viivy edes kovin kauaa ennen siirtoa seuraavalle luukulle. Lapset ja nuoret ovat kertoneet kokeneensa, että aikuiset kyllä puhuvat ja kuuntelevat, mutta kukaan ei lopulta kuitenkaan todella kuule tai auta heitä. Tästä voisi sujuvasti jatkaa ajatusleikkiä sosiaalihuollon oikea-aikaisuudesta mutta siihen en tässä kannanotossa nyt lähde.

Palaan siis pelikortteihin. Käytin esimerkkinä lapsia ja nuoria, joilla on kädessään tietynlaiset pelikortit. Oleellista onkin miten niillä lähtee pelaamaan. Voimmekin todeta, että huolimatta mollivoittoisista korteista voimme tietoisesti lähteä pelaamaan niillä siten, että voitamme käteemme enemmän myönteisiä, voimaannuttavia kortteja.


Yksin ei kukaan pärjää. Ei tarvitse pärjätä. Usein haamut nimittelevät heikoksi kun voimat ehtyvät, heikoksi kun kaipaat syliä, heikoksi kun pyydät apua. Näille haamuille ei mikään riitä. Ne eivät tule kiittämään sinua hyvin tehdystä työstä tai onnistuneesta saavutuksesta, ne kuiskivat korvaasi kehoituksia pysyä liikkeessä tai muuten et kelpaa. Kelpaa kenelle? Usein, kun tämän kysymyksen äärelle pysähdytään huomataan että itsen pahin vihollinen onkin oma itse. Tämä siksi että menneisyyden haamut eivät anna armoa ja niin kauan kun tottelet niiden käskyjä ja kuiskauksia ehdoitta olet helposti itsesi pahin vihollinen ajaen satasta seinää päin, uupuen tai ajautuen kerta toisensa jälkeen itselle tuhoisiin ihmissuhteisiin tai valintoihin elämässä.Kuten kappaleen sanoissa todetaan jos menneisyyden haamut seuraa aina mukana, opetellaan tanssii niiden kaa. Opitaan tuntemaan ja nimeämään haamut. Opetellaan tanssimaan haamujen kanssa, koska pakoon emme niitä pääse. Voimme yrittää paeta itseämme ja usein onnistummekin siinä hetkellisesti kunnes "oma itse" saapuu seuraavalla lennolla perässä. Ikuisesti emme voi paeta, etsiä aina uusia ihmisiä joiden seurassa haamut pysyttelevät hetken hiljempaa kunnes taas voimistuvat ajamaan eteenpäin. Haamut löytävät kyllä uuden asuin,- tai työpaikan. Ne eivät ole aika tai paikkaorientoituneita, joten lopulta helpointa tai ainakin antoisinta oman elämänlaadun kannalta on opetella tanssimaan niiden kanssa. Tai vaihtoehtoisesti voimme käyttää vertauskuvana pelikorttiesimerkkiä, jolloin tietoisesti muutamme pelityyliämme ja alammekin miettimään millä tavoin voitamme voimaannuttavia kortteja enemmän.Ja kuten jo laulunkin sanoissa todettiin pidä aina lähellä ihmiset, joista välität. Niiden kanssa selviät. Yksin ei kukaan pärjää. Ei tarvitse pärjätä! Haamujen kuiskaukset ovat uskomuksia, jotka eivät pidä todellisuudessa pidä paikkansa. Sinä et ole heikko jos kaipaat syliä, sinä et ole heikko jos väsyt etkä heikko jos pyydät apua. Uskomukset perustuvat menneisiin kokemuksiin, usein lapsuuden aikaisiin, jolloin lapsi oppii uskomaan itsestään sen, mitä aikuiset uskovat hänestä. Ne ovat todellisuutta kuvaavia yleistyksiä ja opittuja ajattelutapoja, jotka ohjaavat aina toimintaamme ja ajatteluamme.

Emme voi tietenkään muuttaa menneitä, mutta voimme tietoisesti alkaa työskentelemään sen eteen että millä tavoin suhtaudumme itseemme, ulkopuolisiin tapahtumiin ja ihmisiin.Opetellaan siis tanssimaan menneisyyden haamujen kanssa ja uskalletaan katsoa itseämme syvälle silmiin. Tervehditään arvostaen, rakastaen ja luottaen. Ole oman itsesi paras kannustaja, arvostaja ja rakastaja, älä pahin vihollinen.


Ota kanssani askel kohti hyvinvoivaa sinua. Opetellaan tanssimaan menneisyyden kanssa ja otetaan askeleet kohti hyvää oloa. Tuen, kannustan ja autan sinua löytämään vahvuudet ja voimavarat itsestäsi ja läheisistäsi, jotta edistyt tavoitteessasi. Meillä jokaisella on oikeus voida hyvin itsessämme ja tässä haluan auttaa myös sinua. Muutos on mahdollinen!


49 views0 comments

Recent Posts

See All