Search
  • Mia Björk-Niemi

"Mä haluisin et me syötäis edes joskus yhdessä"

Tapasin kerran murrosikäisen pojan, jonka äiti oli tuonut huolissaan vastaanotolleni. Äidin huoli koski pojan päihdekokeiluja ja koulumotivaation puutetta. Poika oli joutunut myös poliisin puhuttelemaksi oltuaan varsin humalassa bileiden jäljiltä, jonka huumassa hän oli päättänyt kertoa turhan innokkaasti mielipiteensä bussikuskista. Äiti kertoi jo puhelimessa perheen olevan ns. normaali ydinperhe, jossa vanhemmat ovat yhdessä ja lapsiakin on siunaantunut kolmin kappalein. Äidin mukaan poika oli pariin otteeseen "avautunut" vanhemmilleen tullessaan humalassa kotiin. Poika oli ilmaissut perheen olevan "paska ja että kaikki oli vain teatteria". Vanhemmat olivat yrittäneet jälkikäteenkin tiedustella mitä poika oli tarkoittanut mutta poika piti suunsa kiinni. "Paska ja teatteri" oli ainut mitä poika suostui sanomaan. Äidin huoli oli ymmärrettävä koska vanhemmat kokivat perheensä olevan "tavallinen, hyvä perhe eikä paska ja teatteriesitys". Äiti mietti, josko poika oli masentunut, eihän tämä muuten näin ajattelisi. Varasimme siis ajan tapaamiselle.


Tapaamiselle saapui ikäisensä oloinen 16, anteeksi pojan mukaan melkein 17 vuotias nuori äitinsä kanssa. Tapaamisen alussa poika kertoi pyydettäessä tulleensa tapaamiseen, koska haluaa vanhemmat pois huohottamasta niskaansa. Muutostoive numero yksi:)

Äiti halusi kertoa vanhempien olevan huolissaan koska poika juo ja vain menee kouluun opiskelematta siellä kuitenkaan riittävästi. Äiti totesi ymmärtävänsä että nuoret kokeilevat alkoholia eikä omien sanojensa mukaan ollut niinkään huolissaan alkoholinkäytöstä kuin sen aiheuttamasta käytöksestä ja puheista. Kysyttäessä äiti kertoi tulleensa tapaamiseen, koska toivoo keskusteluyhteyttä poikaansa, pojalle tarvittaessa keskusteluapua sekä motivaatiota työskennellä koulun eteen. Aika monta muutostoivetta..;)


Tapaaminen eteni ja jossain vaiheessa lähetimme äidin käytävään, jotta saimme keskustella pojan kanssa kahden kesken. Poika kertoi ymmärtävänsä vanhempien huolenaiheet, mutta kertoi kokevansa, että vanhempia kiinnosti ainoastaan se että poika saa koulusta hyviä numeroita, treenaa paljon omaa lajiaan eikä aiheuta "harmia" vanhemmilleen. Hän toivoi keskusteluyhteyttä vanhempiinsa eli sama toive kuin äidillä mutta poika halusi korostaa haluavansa pystyä puhumaan myös ikävistä ja mieltä huolettavista asioista, ei ainoastaan koulusta ja hyvin menevistä asioista. Hän ilmaisi toivovansa yhteistä tekemistä perheen kanssa. Erityisenä toiveenaan hän ilmaisi yhteiset ruokailut. Muistan pojan sanoneen " mä haluisin että me syötäis edes joskus yhdessä". Tämän sanottuaan poika oli selvästi liikuttuneen oloinen.


Äiti pyydettiin takaisin huoneeseen ja poika avustuksellani sai kerrotuksi äidilleen omista toiveistaan ja tunteistaan. Hän oli kokenut perhe-elämän "teatterina", jossa suoriutuminen roolisuorituksesta on tärkeintä, ei niinkään se miltä kustakin perheenjäsenestä tuntuu ja miten perheenjäsenet voivat toinen toistaan tukea. Poika kertoi kaipaavansa aitoa tunteiden näyttämistä ja myöskin niistä puhumista. Hän kertoi itse kertovansa tyttöystävälleen rakastavansa tätä lähes päivittäin;)


Tapaamisella puhuttiin toki muutakin päihteistä, mielialasta ja tulevaisuudesta enkä tarkoituksellisesti lähde tässä nyt avaamaan äidin reaktiota tai sitä miten tapaaminen päättyi. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on pojan ja perheen luvalla nostaa tarkoituksellisesti esille se että lapset ja nuoret todella kaipaavat vanhempiaan, vanhempien aikaa, turvaa ja rakkautta. Vanhemmuus on kuulemista herkällä korvalla, ajan antamista, olkapäänä oloa, tunteiden roskakorina olemista, elämän opettamista, kasvurauhan turvaamista ja niin paljon muuta. Pojan itse esiin tuomat toiveet eivät olleet sirkushuveja tai rakettitiedettä. Poika toivoi aitoa keskusteluyhteyttä ja "edes joskus yhteisiä ruokahetkiä".

Haluankin haastaa kaikki vanhemmat pysähtymään lastensa äärelle kuulemaan ja viettämään aikaa arkisten asioiden parissa. Kysy, ole kiinnostunut, älä jätä lasta yksin! Ja ennen kaikkea rakasta isolla R;llä ja näytä se!50 views0 comments

Recent Posts

See All