Search
  • Mia Björk-Niemi

Kirje masentuneen nuoren vanhemmalle

Moi

Miten sinä voit? Oletko muistanut huolehtia myös itsestäsi?

Tiedän, että huoli kalvaa sisintäsi ja se on läsnä koko ajan, jokaisella hengenvedolla. Tarkkailet nuoresi ilmeitä, eleitä ja tekoja. Iloitset pienen pienistä paremmista hetkistä ja toivot parasta. Ehkä se vielä tästä, ehkä juuri tämä hyvä hetki enteilee parempaa.

Tutuksi on voinut tulla tapa tarkkailla nuoren paljaita käsivarsia tai reisiä mahdollisten viiltelyjälkien varalta. Sydän pomppaa kurkkuun nuoren pukiessa pitkähihaista päälleen. "Voi ei, joko taas"? Tarkkailu on raskasta. Nuori hermostuu; "mitä sä siinä kyttäät"?. Et oikein tiedä itsekkään mitä sanoa.Itkettää. Mitä tein väärin? Missä meni vikaan? Aiheutinko itse lapselleni tämän valinnoillani ja teoillani?

Syyllisyys harteilla painaa.Ajaa yrittämään yhä enemmän ja enemmän. Nuoren paha olo ajaa herkästi vanhemman yrittämään kaikkensa ettei ahdistavia tilanteita tulisi, jolloin masennus ja ahdistus alkavat pikkuhiljaa määrittämään paljolti koko perheenkin elämää. Ymmärrän tarpeen auttaa edes hetkellisesti nuorta hoitamalla ja huolehtimalla siten että tilanteita, joissa nuori joutuisi kasvavan ahdistuksen valtaan olisi mahdollisimman vähän mutta muistathan että arki on hoidollinen. Pyri rohkeasti pitämään nuori mukana arjen toiminnoissa halusi hän sitä tai ei. Arki luo ja tuo turvaa sekä säännöllisyyttä.

Sinun on hyvä ymmärtää että vaikka olisit tehnyt mielestäsi vääriä valintoja elämässäsi, olet tehnyt ne silloisen parhaan tietosi ja taitosi mukaisesti. Harva haluaa tahallisesti aiheuttaa toiselle huonoa oloa, varsinkaan omalle lapselleen. Masennukseen harvoin on vain yhtä syytä vaan mieli, on se sitten lapsen, nuoren tai aikuisen sairastuu monen tekijän summana eli mielen väsymiseen voi vaikuttaa hyvinkin moni asia. Syyllisiä on turha etsiä.

Onko sinun nuorellasi jokin hoitokontakti? Saatko sinä myös sieltä apua ja tukea omaan vanhemmuuteesi? Toivon että vastaat kyllä näihin molempiin kysymyksiin koska on äärimmäisen tärkeää että nuoren lisäksi myös perhe ja vanhemmat huomioidaan hoidossa.

Muista että sinun ei tarvitse jaksaa yksin. Jos tunnet voimien ehtyneen ja keinojen kadonneen on todellakin ok pyytää apua. Apua pyytämällä autat myös nuortasi. Väsyneenä et välttämättä näe metsää puilta etkä liian läheltä näe kokonaisuutta.

Usko parempaan. Vaikka nyt on vaikeaa,voi tuleva tarjota paljon parempaa.


Jaksamista toivottaen Mia

97 views0 comments