Search
  • Mia Björk-Niemi

Älä käännä selkääsi kiusaamiselle!

Nuorten keskuudessa leviää kiusaamisen vastainen kampanja, johon Famore lähti viikko takaperin mukaan haastamalla myös muut toimijat mukaan kiusaamisen vastaiseen toimintaan. Työssäni kohtaan liian usein lapsia ja nuoria, joiden itsetunto on tuhottu pala palalta. Kiusatun nuoren itsetunto rakentuu usein kiusaajien loukkaavista ja mitätöivistä kommenteista ja teoista. Yksin jääminen ja ulkopuolelle sulkeminen aiheuttaa pahimmillaan vakavankin syrjäytymisen uhan.


Tapaan nuoria aikuisia, jotka hakeutuvat avun piiriin erinäisten mieliala tai ahdistusoirelun vuoksi. Liian usein kartoituksessa nousee esille aiempi tai jopa edelleen jatkuva kiusaaminen sekä turvattomuuden tunne. Usein kuulen sanottavan ettei kiusaamiseen ole puututtu lainkaan tai vaihtoehtoisesti siihen on puututtu tavalla, joka on nuoren kokemuksen mukaan pahentanut tilanteen entisestään. Ikäväkseni onkin todettava että vaikka kouluilla varmasti on hyvä aie ja tarkoitus, menee puuttuminen usein pieleen aiheuttaen kiusaamisen pahenemisen ja pahimmassa tapauksessa piiloon menon. On myös surullista kuulla kuinka nuori on voinut kokea ettei kukaan puutu ja auta vaikka nuori asiasta olisi aikuiselle puhunutkin. Jokainen voi itse ajatella miltä tuntuisi mennä päivästä toiseen "suden suuhun" pelkäämään ja kuulemaan solvauksia itsestään. Samaan aikaan nuorella on oma kehitystehtävänsä meneillään, jonka tehtävänä olisi lisätä nuoren itsenäisyyttä ja kuvaa itsestä toimijana.


Harva kiusaaja ymmärtää sanojensa voiman tai tekojensa haavoittavuuden mutta kiusattu muistaa ne sanat ja teot, aina. Kiusaajia on useimmiten monia, jolloin joukossa tyhmyys tiivistyy sanonta pitää todellakin paikkansa. Usein joukossa on yksi tai kaksi voimakasta joukon lietsojaa, jotka useimmiten voivat itse niin huonosti että toiminnallaan pyrkivät tietoisesti tai tiedostamattaan vyöryttämään huonon olonsa kiusatun päälle. Kiusaamisen syy voi olla mitättömän pieni ja usein kiusattu ei välttämättä edes itse osaa sanoa mikä kiusaamisen laukaisee.


Kiusaamista on hyvin monenlaista. Nykynuorten keskuudessa kiusaaminen tapahtuu usein sosiaalisessa mediassa aikuisten katseilta piilossa. Sosiaalisessa mediassa tapahtuva kiusaaminen voi olla äärettömän julmaa ja pitkään jatkuvaa. Monille vanhemmille on tullut täytenä yllätyksenä kun somekiusaaminen on viimein paljastunut vanhemmille.


Nuoret, joiden kanssa olen työskennellyt ovat sanoneet toivoneensa, että joku huomaisi ja puuttuisi kiusaamiseen. Samalla nuoret kuitenkin pelkäävät ilmituloa kiusaamisen pahenemisen pelossa. Tämä onkin asia, jota olen viime aikoina paljon pohtinut ja tehnyt myös työtä sen eteen että tähän niin julmaan toisen ihmisen mitätöimiseen opittaisiin puuttumaan siten, että puuttumisella ei aiheutettaisi lisää vahinkoa kiusatulle tai kiusaajalle. Haluankin nostaa esille myös sen että varsinkin lasten ja nuorten tapauksissa myös kiusaajan tilanteeseen on syytä puuttua muutenkin kuin vain rangaistuksia langettamalla. Tyypillisesti kiusaajan käytös kuvastaakin jotain syvempää pahoinvointia, joka on syytä selvittää ja tarjota tarpeenmukaisia tukitoimia.


Tällä kirjoituksella aloitan blogikirjoituksen sarjan, jossa tulen pohtimaan kiusaamista moneltakin eri kantilta niin kiusatun, kiusaajan kuin yhteiskunnankin osalta.33 views0 comments

Recent Posts

See All