Search
  • Mia Björk-Niemi

Äitiyden kahvitauolla

Olen monen lapsen äiti. Kotona vipeltää niin teinejä, esiteini kuin yhdeksän vuotias alakoululainenkin. Menoa ja meininkiä riittää aamusta iltaan. Joku on koko ajan menossa jonnekin tai vaihtoehtoisesti joku pitäisi hakea kotiin jostakin. Asumme sellaisessa paikassa, josta lapset eivät juurikaan pääse itsenäisesti kulkemaan, joten kilometrejä tulee viikkotasolla paljon. Meillä harrastetaan paljon, kaksi kilpatasolla voimistelua, joten treenikyytejä tarvitaan välillä iltamyöhäseen.


En valita. Itse olen valintani tehnyt ja haluan että lapset saavat harrastaa ja liikkua. Uskon vahvasti liikunnan iloon ja terveysvaikutuksiin plus olen iloinen kun teinit ovat kiireisiä treenatessaan eikä pyöriessään kylillä. Valehtelisin jos väittäisin etten koskaan väsyisi jatkuvaan kuljettamiseen ja siihen, että harvoin ehdin tekemään aloittamani asian loppuun ilman keskeytyksiä. Olen kuitenkin oppinut varsin tehokkaaksi aikatauluttajaksi mitä tulee arjen ns. pakollisiin puuhiin. Käytän usein myös lasten treeniajat hyödykseni joko työskentelemällä treenipaikan kahviossa, sopimalla asiakastapaamisen treenien ajaksi tai urheilemalla itselleni kulloinkin sopivalla tavalla. Urheilu kun on itsellenikin todella tärkeä voimavaran lähde, josta en tingi. Kuten en myöskään omista rauhoittumishetkistäni kotona tai luonnossa. Tarvitsen tilaa ja aikaa hengitellä ja rauhoittaa keho kiireen keskellä. Tästä aiheesta nousikin aihe tämänpäiväiseen blogikirjoitukseen.

Kuvassa näkyvä parkkikiekko on vuosia sitten vitsinä ostettu mutta hyvin pian käyttöönotettu kapistus. Me vanhemmat olemme usein lasten silmissä ns vapaata riistaa, jotka ovat käytettävissä 24/7. Totta, näinhän se periaatteessa menee jos kyse on hädästä tai suuren suuresta ongelmasta mutta harvoin hätä on niin suuri, että äitiä tarvitaan paikalle etsimään tietty sukkapari juuri sillä sekunnilla. Uskallan siis väittää, että iso osa vanhemmista hyötyisi "kahvitauolla parkkikiekon" käyttöön otosta.

Oman tilan ja ajan rajaaminen voi olla monelle vanhemmalle vaikeaa. Myönnän sen olleen itsellenikin joskus haastavaa. Vanhemmat syyllistyvät herkästi, josta voi seurata vaikeutta ottaa omaa aikaa ja tilaa mutta yleisen edun nimissä on sanottava että parempi hyvinvoiva, iloinen ja jaksava vanhempi kuin kaikkensa antanut, ärtyisä vanhempi,joka ei enää kiireen ja suorittamisen keskellä kuule edes omia ajatuksiaan.


Tiedän olevani kaikille mukavampi ja vastaanottavaisempi ihminen kun pidän selkeästi kiinni omista rajoistani ja tilastani. Tuo hassun hauska parkkikiekko on itse asiassa oiva kapistus, koska lapsetkin ovat oppineet etteivät puske pakolla vaatimaan huomiota äidin "kahvitauon" aikana. He ovat oppineet odottamaan sen pienen hetken kun lataan akkujani tietoisesti levähtämällä kiireen keskellä. Poissahan en ole, joten kaikki osapuolet ovat tienneet jo vuosia sitten lasten ollessa pienempiä että apu on kyllä lähellä jos asia on oikeasti kiireellinen. Olen huomannut että moni asia hoituu itsestään tai lapset ovat oppineet kysymään toisiltaan neuvoa äidin "kahvitauon" aikana. Ilahduttavaa on myöskin se että he usein kyllästyvät odottamaan ja käyttävät hieman enemmän energiaa ongelmanratkaisemiseen, jolloin myöskin onnistumisen kokemukset lisääntyvät ja itsetunto kasvaa onnistumisten myötä.


Suosittelen lämpimästi olemaan arjessa terveellä tavalla itsekäs ja ottamaan itselle pieniä omia hetkiä. Hetken ei tarvitse olla pitkä eikä sinun ole pakko aina lähteä kotoa pois koska se ei vaan aina ole mahdollista. Itselleni riittää usein 15 minuutin levähdys ja oma hetki arkirumban pyörityksessä. Muistetaan että me vanhemmatkin olemme vain ihmisiä, naisia ja miehiä, joilla on omakin elämä elettävänä vaikka olemmekin 100 % vanhempia. Jos annamme arjelle ja lapsille kaiken voiman ja ajan, väsymme emmekä enää jaksa kuulla tai edes kiinnostua mitä "juuri minä" kaipaan tai haluan. Olemme kaikki varmasti myös monin verroin parempia vanhempia jos pidämme itsestämme huolta ja annamme lapsille sellaisen aikuisen mallin, joka välittää itsestään ja lapsistaan niin paljon että huolehtii itsestään. Näin toimimalla lapsetkin kasvaessaan osaavat ottaa aikaa itseään varten, joten jos omatunto kolkuttelee voit aina muistuttaa itseäsi tästäkin positiivisesta vaikutuksesta.

73 views0 comments